Vlier

Het is weer de tijd dat de Vlier bloeit. Ik wordt daar altijd weer blij van want ik vind Vlierbloesemthee zo lekker. Het is werkelijk heel gemakkelijk om Vlierbloesemthee te maken. Pluk een bloeiende  bloem van de Vlier, spoel hem voorzichtig even af onder de kraan, doe hem in een theeglas of -pot, giet er kokend water over. Even laten trekken en dan heb je heerlijke thee. Als je va zoet houdt en/of last van keelpijn hebt, dan kun je het nog zoeten met wat honing.

Behalve dat Vlierbloesemthee zo lekker is, het is ook erg gezond. Vooral bij verkoudheid kan het goed helpen doordat het slijm oplost. Het helpt ook als je oren dichtzitten bij die verkoudheid waardoor je zo’n lastige piep in je oren krijgt. Ook bij griep is het een goed geneesmiddel.

Het werkt zweetbevorderend, dus bij griep is het ook goed. Je lichaam gooit via het zweet de afvalstoffen het lichaam uit, dus eigenlijk is zweten gewoon een schoonmaakbui en de Vlierbloesem helpt je hierbij. Als je niet goed kunt zweten en daardoor extra last van de warmte hebt, probeer dan eens de thee. Voordat je naar de sauna gaat kun je ook de Vlierbloesemthee drinken.

Behalve de thee, kun je met de vlier nog allerlei andere lekkere dingen maken, zoals siroop, wijn, limonade, vlierbloesempannenkoeken, vlierbloesemcake. Kijk maar eens op http://www.annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/recepten/vlier-recepten/#b

Ik ben erg benieuwd naar je reactie als je iets gemaakt hebt, dus laat het me weten!

Hoe herken je de vlier? Het is een groene struik die van mei tot juli witte-cremekleurige bloemen heeft. Hij bloeit met zogenaamde schermen. In augustus komen er donker rode bessen aan die ook weer eetbaar zijn, of drinkbaar als je er sap van maakt. Als je de bloesem of de bessen plukt, doe het dan het liefst van een struik die ver uit de buurt van een drukke weg staat.

in de maak

Over praktijkisis

Als natuurgeneeskundig therapeut en gezondheidscoach wil ik mensen graag supporten om hun gezondheid/welzijn te vergroten.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s